Blije leverknuffels

Voor de kinderen die meedoen aan zijn PROPA-studie, heeft kinderradioloog Martijn Verhagen speciale knuffels laten maken. Aan zijn onderzoek doen 25 kinderen met een getransplanteerde lever mee. “Ik wil graag wat voor ze terugdoen. Met hulp van het UMCG Transplantatie Researchfonds en een knuffelmaker heb ik UMCG blije levers laten maken. Elk kind dat meedoet krijgt als aandenken van mij zo’n knuffel.”

“Kinderen met een zieke lever krijgen soms een levertransplantatie. Tijdens deze complexe operatie worden verschillende vaten, waaronder de poortader, van het kind aan de nieuwe lever gezet”, legt Verhagen uit. “De poortader is bij kinderen met een levertransplantaat soms te nauw. Om dit te beoordelen wordt er geregeld een echo gemaakt. Nu mogen kinderen voorafgaand aan het onderzoek niet eten. Met dit onderzoek kijken we of er een meetmethode is die ook betrouwbaar is als een kind net heeft gegeten, zodat kinderen in de toekomst wel wat mogen eten voorafgaand aan de echo.”

De volledige titel van het onderzoek is: Prandial effects on portal venous anastomosis Doppler-ultrasound measurements in pediatric liver transplant recipients (PROPA study).