Zorgbonus gedoneerd voor Transplantatie-onderzoek

Een aantal jaren geleden heeft ze zelf onderzoek gedaan. Nu is immunoloog Coba van Zanten hoofd van de unit Biotech, onderdeel van de afdeling KFF, waar o.a. de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen plaatsvindt. Als medewerker had zij de zorgbonus ontvangen.

“Een mooi gebaar naar het zorgpersoneel dat in de Coronapandemie een zware taak heeft. Ik wil dit bedrag graag ten goede laten komen aan het UMCG omdat ik geen directe functie heb in de patiëntenzorg.”, aldus Van Zanten. “Ik heb gekozen voor een donatie aan het Transplantatiefonds vanwege mijn affiniteit met dit onderwerp en het type onderzoek dat ik in het verleden heb gedaan. Dit onderzoek heb ik gedaan bij de afdeling Klinische Immunologie en Medische Biologie.”

Coba heeft onderzoek gedaan naar de afweerreactie tegen het humane Cytomegalovirus (CMV)  bij transplantatiepatiënten. CMV is een infectieziekte die veel voorkomt bij patiënten met afweer-onderdrukkende middelen.  Ze onderzocht tegen welke viruseiwitten het immuunsysteem zich richtte. Dit deed ze binnen het Longtransplantatieproject wat begin jaren 90 is gestart in Groningen.

Van Zanten:  “Inmiddels zit ik niet meer in het wetenschappelijk onderzoek maar het blijft een gebied waarin ik geïnteresseerd ben. Daarom was de keuze niet zo moeilijk het bedrag te schenken aan het UMCG Transplantatiefonds. Ik hoop dat met dit geld ik een bijdrage kan leveren aan het transplantatieonderzoek naar verbetering conditie kandidaat organen, zodat meer organen gebruikt kunnen worden.”

Dankzij donaties kan het fonds bijdragen aan nieuwe behandelmethodes, het zo gezond mogelijk ouder worden (‘healthy ageing’) en het welbevinden van transplantatiepatiënten via het UMCG Transplantatiecentrum. Om dit mogelijk te maken is vernieuwend onderzoek op het gebied van donatie en transplantatie essentieel. Wij zijn ontzettend dankbaar met elke donatie, samen zorgen wij voor ‘Shared care for shared organs ®’.