Onderzoek naar effecten machineperfusie op het endotheel

Onderzoeker: Tobias Huijink
2 maart 2020

Machineperfusie is niet meer weg te denken uit de transplantatiegeneeskunde en wordt inmiddels breed toegepast om organen in een zo goed mogelijke conditie te houden (preservatie) of te krijgen. Echter, er is ondanks de veelbelovende mogelijkhed van machineperfusie nog veel onbekend over relatief fundamentele aspecten hiervan. Door de exponentiële toename in gebruik van machineperfusie en de naderende implementatie van verschillende soorten machineperfusie,. is het van groot belang om deze fundamentele vragen eerst te beantwoorden.
Zo is het bijvoorbeeld nog niet bekend wat de invloed van machineperfusie is op de binnenbekleding van de bloedvaten (het endotheel) van de nieren. Veel analyses om dit te kunnen onderzoeken moeten nog worden opgezet. Het beter begrijpen van de effecten van machineperfusie op het endotheel en de consequenties hiercan zullen helpen bij het optimaliseren van deze interventie. Hierdoor kan een solide basis ontstaan voor de ontwikkeling van klinische protocollen voor machineperfusie.
Met deze grant kunnen zowel analysemethoden voor endotheel worden opgezet als ook de effecten van de preservatiemethode (machineperfusie of koud bewaard in een zak met ijs) op het endotheel van nieren te worden bestudeerd. Daarnaast kunnen wij in de vloeistoffen waarmee de nieren zijn doorgespoeld, kijken of losgekomen endotheel uit de nieren geassocieerd is met transplantatie uitkomsten.
Omdat dit onderzoek naar het opzetten van analysemethoden betreft, is het niet alleen nuttig voor onderzoek naar nieren, maar kan onderzoeken naar alle type weefsels met endotheel van ons onderzoek profiteren.